Varför får man rynkig hals och hur behandlar man det?

August 23, 2022
5 min read
Dela

Att få en rynkig hals är en vanlig och naturlig kroppsförändringar som kan uppstå vid åldrande eller solskador. Medans vissa accepterar åldrandet så finns det andra som tycker det är väldigt frustrerande. Nedan kan du läsa om orsakerna till rynkig hals och de olika behandlingsalternativ som finns tillgängliga för dig.

Orsaker till rynkig hals

En av de främsta orsakerna till rynkor på halsen är solskador. Huden på halsen är mycket tunn och ömtålig, vilket gör den känslig för skador från solens ultravioletta strålar (UV-strålar). Med tiden kan denna skada leda till att rynkor och även att andra ålderstecken bildas. Därför är det alltid viktigt att använda solskydd för att försöka att inte bränna sig i solen. Det är också ett naturligt ålderstecken att få hud- och kroppsförändringar pga. volymförlust i huden.

Behandlingar mot rynkig hals

Likt andra kropps- eller hudförändringar så ska man veta att det även finns en mängd olika behandlingar för rynkor på halsen oavsett om du är gammal eller ung. Vilket alternativ som är bäst för dig beror på hur allvarliga dina rynkor är och på din övergripande hudhälsa.

Topiska retinoider

Ett behandlingsalternativ är topiska retinoider. Dessa är A-vitaminbaserade krämer eller geler som kan appliceras på huden. Retinoider hjälper till att stimulera kollagenproduktionen, vilket kan minska uppkomsten av rynkor.

Botox och fillers

Om du har grövre rynkor så kan man använda fillers med hyaluronsyra som finns i kroppen naturligt eller Botox med de muskelavslappnande medlet Neurotoxin. Båda dessa behandlingar är passande behandling om rynkorna på halsen främst uppkommit pga. åldrande eftersom att fillers kan gå in på djupet av huden. Det är en enkel behandling som ger synligt resultat snabbt utan någon större risk.

Om du är bekymrad över rynkor på halsen bör du prata med din hudläkare eller skönhetssalong om det bästa behandlingsalternativet för dig. Med rätt behandling kan du minska rynkorna och återställa ditt ungdomliga utseende.

Genom att klicka på "Godkänn" samtycker du till att cookies lagras på din enhet för att förbättra webbplatsens navigering, analysera användningen av webbplatsen och assistera i våra marknadsföringsinsatser. För att läsa mer om vår cookie-policy, klicka här.